معماری سنتی ایرانی یکی از ویژگیهای منحصربهفرد بافت شهری ایران است.
بازار کاشان ، معماری ناب کویر است که میتوان آن را یکی از زیباترین بازارهای سنتی در ایران و جهان دانست. این بنای قدیمی از خیابان بابا افضل آغاز میشود و تا دروازه دولت امتداد دارد. بسیار پررونق است و فضاهای معماری بینظیرش هر بیننده را به یاد روزگاران گذشته و معماری آن زمان، میاندازد. بازار کاشان در تاریخ ۸ شهریور ۱۲۵۵ با شماره ۱۲۸۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بازار شباهت زیادی با دیگر بازارهای سنتی استان اصفهان دارد.
این بازار سرپوشیده، سرشار از شگردهای معماری سنتی و کهن ایران است که نزدیک به 3000 متر طول دارد. طاقهای چشمهای و گنبدیشکل در چهارسوقها، کاروانسراها و سـراهـای این بازار، نـورگیـرهـای دایرهای دارند.
عمر این بازار زیبا، به دوره آققویونلو میرسد و حک شدن تاریخ 888 هجری بر سردر چوبی سرای زغالفروشها، نشان از قرن چهار و پنج هجری در پیشینه تاریخی آن دارد.
بناهای تاریخی بازار کاشان شامل: مسجد میدان میرعماد، کاروانسرای میرپنج، زغالیها، غفارپور، رباط، بروجردیها، نراقیها، تیمچه معروف امینالدوله در بازار میانچال، تیمچه بخشی، تیمچه سیدآقا، تیمچه صباغ، آبانبار بالابازار، آبانبار درزنجیر، حسینیه سوراخریسمان، مسجد کفشدوزها، مسجد بالابازار و مسجد طمقاچیها نیز میشود.
با توجه به شرایط اقلیمی و آبوهوای کاشان که بیابانی، گرم و خشک است، خشت خام و آجر و ملات، مصالحی هستند که بیشترین کاربرد را در ساخت این بازار داشتهاند. همچنین، در سردرها و چفتوقوس درهای آن، چوب به کار رفته و از گچ و کاهگل بهعنوان روکش بنا استفاده شده است.
از مهمترین بناهایی که در این بازار وجود دارد بازار نوی مسگرها و فرخخانامینالدوله غفاری بوده است، که بهسبب طراحی خاص خود، در ایران نظیر نداشته است.
این بازار، در دوره صفویه اوج گرفت و تاجران و جهانگردان بسیاری در آن تجارت میکردند. بازاری که امروز در کاشان میبینیم، در دوره قاجار بازسازی شده است.
بیشتر بخوانید :
درباره این سایت